fredag den 17. november 2017

Kultur og eventyr på højskole

På Zanzibar Højskolen kan man kombinere rejse, uddannelse og frivilligt arbejde på et fire måneder langt højskoleophold.
"Vores elever får en ny og mere nuanceret forståelse af verden omkring dem."
Der er gået mere end 12 år siden Jan Iversen rejste ud for at hjælpe gadebørn i Afrika og opdagede, at de gode intentioner om at ”redde verden” var rettet mod børn, der ikke ville reddes. Det blev begyndelsen til en ny erkendelse for den unge pædagogstuderende.
Ifølge Jan Iversen var han selv et eksempel på, at mange skandinavere har en begrænset kulturel forståelse og automatisk tror, at vores måde at leve på, er den rigtige.
– Vores horisont strækker sig typisk ikke længere end de ”vestlige briller”, vi er blevet udstyret med, og den forståelse lægger vi ned over andre kulturer og rejser hjem uden at forsøge at forstå, det vi ser, siger han.
Af den erkendelse opstod tanker om en anden og mere ligeværdig måde at berige både afrikanere og skandinaviske unge, og efter en længere rygsæk-rejse gennem Afrika udviklede han, sammen med en afrikansk kammerat, en universitetsuddannet masai, grundlaget for Zanzibar Højskole. Det omfattede idéer, der kombinerer de stolte, danske højskole-værdier om fælleskab og dannelse med et ligeværdigt møde med en helt anden kultur. 
– Afrika er på mange måder en modpol til Skandinavien. Sat lidt på spidsen, så handler det meget om individet hos os, mens det handler om fællesskabet i Afrika. For os handler det meget om materielle muligheder, fremdrift, ambitioner, og det er meget berigende for os at opleve, at afrikanere, der ikke har så meget, alligevel kan være så rige på lykke, så glade og åbne og være så meget i nu’et, siger Jan Iversen.
I dag huser højskolen på den eksotiske trope-ø Zanzibar ca. 70 elever to gange om året, og de får et unikt indblik i den farverige, afrikanske kultur og den storslåede natur. Og ikke mindst en større selvindsigt og selvforståelse.
– Vores elever får en ny og mere nuanceret forståelse af verden omkring dem, og det gavner deres forståelse af, hvem de er, og hvad de har med i bagagen, og hvordan de bedst muligt bruger det i fremtiden, siger Jan Iversen.
På højskolen kalder de det for udvikling af ”refleksions-bagagen”, evnen til at vende input i en udvidet forståelse af livet. Det faglige på skolen omfatter kulturforståelse, miljøforståelse, selvindsigt, som går op i en højere helhed sammen med de lokale samarbejdsprojekter med de lokale. Det omfatter blandt andet sportsarrangementer og legegrupper.
Opholdet byder naturligvis også på rige mængder af sol og hvide strande, fysisk udfoldelse og venskaber på tværs af kulturskel. 
– Kursisterne kommer typisk direkte fra eksamener med skuldrene oppe om ørene og spændte kæbemuskler, men efter kort tid falder de ned og finder ro i naturen og fællesskabet og den afrikanske måde at leve i nu´et på, siger Jan Iversen.
Der er både mulighed for 4 måneders højskoleophold, hvor frivilligt arbejde og for eksempel safari er en del af forløbet. Der er korte tema-ophold, med for eksempel kite- og yogaundervisning. Man kan også hellige sig 4 måneder med fokus på frivilligt arbejde, og så er der 2 ugers sommerhøjskole. Hovedparten af deltagerne er med på 4 måneders opholdet. 
Zanzibar Højskole samarbejder med organisationen Try medic, som er en organisation, der arrangerer hospitalspraktik i Afrika. Det er en mulighed, hvis man overvejer en karriere indenfor sundhedsbranchen. Zanzibar Højskole samarbejder desuden med Sønderborg Idrætshøjskole, som hvert år sender elever til Zanzibar i januar måned.
Zanzibar er beliggende i det østlige Afrika, ca. 40 km fra fastlandet, Tanzania. Sproget er Swahili. Zanzibar består af de to hovedøer Uguja (Zanzibar ø) og den noget mindre Pemba. Øernes størrelse svarer sammenlagt til cirka 2/3 af Fyn.
Omkring halvdelen af Zanzibars 700.000 indbyggere bor i Zanzibar by.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

En rejse i selvindsigt

Ti dages intensiv undervisning i swahili og så er man godt klædt på til at få mere indsigt i sig selv på et højskoleophold på Zanzibar. ...